RORIC-LING este o parte a proiectului mai larg BALRIC-LING. Primul dintre obiectivele principale ale proiectului BALRIC-LING este acela de a creste gradul de informare asupra potentialului celor mai avansate tehnologii privitoare la limbajul natural si asupra posibilelor aplicatii de natura stiintifica si industriala ale resurselor lingvistice corespunzatoare, in special in noile tari asociate din zona Balcanilor, Bulgaria si Romania. Cresterea gradului de informare privitoare la HLT (Human Language Technologies) este extrem de importanta in aceste tari, intrucat ele se afla pe drumul integrarii depline in Comunitatea Europeana, dar exemplele de aplicatii comerciale de succes de tip HLT sunt inexistente pentru limbile romana si bulgara. Datorita izolarii prelungite fata de vastul schimb stiintific de idei si metode practice privitoare la ingineria limbajului dintre tarile Europei Occidentale si fiind confruntate cu studiul unor limbi structural diferite, putinele grupuri avansate de cercetatori in domeniul HLT din ambele tari nu pot inca sa creeze, exclusiv prin eforturi proprii, o masa critica de specialisti informati, care sa poata mari calitatea aplicatiilor din domeniul ingineriei limbajului pentru noile piete interesate in HLT care acum se nasc, atat in Bulgaria, cat si in Romania. Intrucat HLT reprezinta un domeniu extrem de vast, BALRIC-LING se va concentra asupra a patru teme principale:
Pentru a-si realiza scopul de marire a gradului de informare privitor la acestea in Bulgaria si in Romania, BALRIC-LING isi propune realizarea urmatoarelor trei initiative principale:
Dezvoltarea unor centre regionale de informare ("Regional Information Centers" - RIC) in BULgaria si ROmania (BULRIC si respectiv RORIC). Aceste centre de informare vor reprezenta situri Web continand descrieri ale unor instrumente de tip HLT, esantioane de date, resurse lingvistice si prototipuri ale unor instrumente de sustinere corespunzatoare. Siturile vor sustine cate un birou de informare in cadrul caruia specialisti ai consortiului vor pregati sinteze amanuntite privitoare la cele patru teme ale proiectului. Tot aici persoanele si institutiile interesate isi vor putea adresa intrebarile legate de tematica fiecarui centru de informare in parte. Pe aceste situri vor fi disponibile materiale in limba engleza si, in cazul fiecarei tari in parte, in bulgara, respectiv in romana, intrucat, numai in acest mod, informatia respectiva va deveni accesibila publicului larg, precum si grupurilor de cercetatori si companiilor interesate in domeniu, din ambele tari.In plus, siturile centrelor de informare vor contine informatii cu privire la conferintele din domeniu, scolile de vara si workshop-urile organizate in Europa si strans legate de tematica BALRIC-LING. Acest tip de informatie va fi foarte util in special tinerilor care manifesta interes in domeniu, intrucat stirile referitoare la astfel de evenimente sunt extrem de rare atat in Bulgaria, cat si in Romania.
Seminarii virtuale bazate pe intrebarile primite la birourile de informare ale RIC-urilor vor fi organizate la fiecare sase luni. Ideea este aceea ca, persoanele care subscriu unor liste de corespondenta cu larga acoperire in domeniu si organizate in mod special cu acest scop, pot pune intrebari privitoare la toate materialele prezentate de catre centrele de informare corespunzatoare. Specialisti ai consortiului vor formula raspunsuri care vor fi expediate tuturor celor ce subscriu. Aceste seminarii virtuale vor facilita sporirea gradului de cunoastere si informare, precum si distribuirea expertizei de la institutiile academice mai informate catre organizatiile industriale interesate din Bulgaria si Romania. Buletine virtuale bianuale in limbile bulgara si, respectiv, romana vor fi directionate catre participantii la seminarul virtual si vor permite diseminarea pe scara larga a initiativelor BALRIC-LING, in special printre institutiile lingvistice si in randul persoanelor aflate in provincie, atat in Bulgaria, cat si in Romania.
Cel de-al doilea obiectiv principal al proiectului BALRIC-LING este acela de a ajuta grupurile de cercetatori din Balcani sa devina mai bine pregatite pentru cooperarea stiintifica la nivel european. ILSP (Grecia) si Universitatea Sheffield (UK) isi vor oferi bogata experienta si practica in realizarea cercetarii stiintifice de succes, atat la scara nationala, cat si europeana. Centrele regionale de informare din Bulgaria si din Romania vor contribui in mod esential la diseminarea ideilor si conceptelor HLT, inclusiv printre firmele de soft interesate in dezvoltarea ulterioara a unor aplicatii avansate de tip HLT pentru limbile bulgara si respectiv romana.
Una dintre modalitatile de facilitare a formarii consortiilor pentru realizarea unor proiecte stiintifice viitoare o reprezinta schimbul de informatii cu privire la formatele existente si la standardizarea reprezentarii interne ale unor resurse apartinand membrilor proiectului. Fiind pregatite in formate unitare, aceste resurse pot fi usor integrate pentru utilizarea simultana in aplicatii multilingve si pot fi dezvoltate in continuare. Toate cerintele de standardizare stabilite in cadrul BALRIC-LING vor fi facute publice, pentru ca grupurile de cercetatori din Balcani si firmele de software interesate sa poata avea acces la ele si sa le poata folosi ca repere.
BALRIC-LING isi propune standardizarea a doua formate ale reprezentarii interne:
Configuratia BALRIC-LING compacta va permite familiarizarea in profunzime cu toate detaliile transmise prin stransa comunicare dintre parteneri. Participantii BALRIC-LING din tarile membre ale UE vor pregati un referat de evaluare a progresului realizat in cele doua tari asociate din Balcani, Bulgaria si Romania, cu privire la sarcinile de ridicare a gradului de cunoastere si de raspandire a informatiei, pe care si le-au propus.